Motorfabrikken Bukh

Kalundborg Lokalarkivs lokaler - Bibliotek
Motorfabrikken Bukh 1915 – 1994

I 1904 startede Ingeniørerne Jens Bukh og Johs. Gry en maskinfabrik i Hørve, hvor man hovedsagelig producerede vindmøller og forbrændingsmotorer.
Omkring 1910 havde man udviklet og var parat til at sende den første kompressorløse motor på markedet. Den blev betragtet som noget af et ”guldæg”.
Da man ville udvide produktionen flyttede man i 1915 til Kalundborg, og da Johs. Gry udvandrede, skiftede fabrikken navn til A/S Motorfabrikken Bukh. Man begyndte nu at fremstille bl.a. marinemotorer og lastespil.

Der skete en stor udvikling inden for motorerne og i 1929, blev fabrikken købt af A.P. Møller
Under krigen fremstillede man gasgeneratorer der passede til forskellige motorer, og hvilket de efter krigen blev dømt for som ”økonomisk værnemageri”, ventiler til tyske ubåde.
Man fortsatte efter krigen med at udvikle motorerne, men sideløbende begyndte man og så at eksperimentere med traktorer.
Efter en brand, bygger man i 1951, en ny stor moderne fabrik op ved Østhavnen, og i 1956 er man færdige med at udvikle og til at sende den første produktion af traktorer på markedet, dog sideløbende med marinemotorerne.

Man udviklede traktoren, så den blev kendt for sin kvalitet over hele verden, bl.a. med kendte navne som Juno, Jupiter og Herkules.
I 1968 stopper produktionen af traktorer, men udvikling og fremstilling af motorer fortsætter til fabrikken endelig lukker i 1994,hvor Aabenraa Motorfabrik A/S overtager produktionen.