Virksomheder - Kalundborg lokalarkiv - Mineralvandsfabrikken
Virksomheder - Kalundborg lokalarkiv - Mineralvandsfabrikken

Kalundborg Mineralvandsfabrik / Avanti

Tidligere var det at have rent drikkevand ret ofte et stort problem. Man drak derfor øl, som på det tidspunkt, var sundere end vand, og flere af de store husholdninger, bryggede øl til eget forbrug.

Men i 1852 fik Kalundborg et bryggeri, og i 1870 tænkte man så også på kvinder og børn. J. Kirketerp startede en mineralvandsfabrik i Kordilgade 67, der fik navnet ”Mineralvandsfabrikken Sct. Jørgenskilde”. Her tilberedtes, som det blev annonceret: ”mineralske vande og mousserende limonader til samme priser som fra de københavnske fabrikker”. Denne fabrik eksisterede til 1885.

Året senere, i 1886, startede ”Mineralvandsfabrikken på Sct. Jørgensbjerg”, på Sct. Jørgensbjerg 48.
Fabrikken flyttede siden til Kordilgade, og med skiftende ejere beholdt den navnet til 1900. P. Chr. Colding købte fabrikken og ændrede samtidig navnet til ”Kalundborg Mineralvandsfabrik”.
Den skiftede atter ejer nogle gange, men i 1919 blev den købt af A. Durjadin, der flyttede fabrikken til Holbækvej 61, ”Avanti”.

I 1938 kom endnu et ejerskifte, idet fabrikken blev opkøbt af vognmand Jens Møller Jensen der videreførte fabrikken.
Under krigen blev der mangel på råvarer til produktionen, så man måtte skifte sukkeret ud med kunstigt sødemiddel.
Man lavede tillige en nicheproduktion med æblemost, hvor man kunne benytte danske æbler.

I 1951, trådte sønnen Georg Møller Jensen ind i firmaet, han havde lært hos Dagmar Andreasens far i Rynkeby.
Senere, gik man over til sodavandfremstilling og grundet pladsmangel, byggede man en ny og større fabrik på Slagelsevej. Her blev der lavet sodavand indtil konkurrence blev for hård, og man måtte lukke i 1970.