Glasnegativer
Kr. J. Højbjerg, som var formand for Kalundborg Lokalarkiv fra 1958 til 1971, er her fotograferet på førstesalen af ”Skolen ved Volden”, hvor arkivet havde lokaler fra 1959 og til skolen blev revet ned i 1973.
Kasserne, som Højberg står og ser på, indeholder nogle af de gamle fotografiske glasplader, som arkivet har fået fra fotograf Olga Brandts eftf. i Lindegade.
Foto: 1968

De gamle glasplader.

Når Kalundborg Lokalarkiv i dag råder over mere end 60.000 gamle glasplader med et væld af spændende lokalmotiver, så er det bl.a. formanden for arkivet fra 1958 til 1971, særkonsulent Kr. J. Højbergs fortjeneste, at en stor del af disse glasplader, blev reddet.

De er samlet sammen fra forskellige professionelle fotografers arkiver i byen, og erhvervelsen kunne være ret så dramatisk, således som denne lille historie kan fortælle:

“En hel del papkasser med klirrende indhold var ved at blive læsset på lastvogn ud for en fotografs forretning, netop som Højberg kom kørende på sin sorte Hamlet-cykel, hyggeligt pulsende på sin cerut og med venlige glimt i øjnene bag hornbrillerne, der lå lidt i skygge af den noble, grå, bløde hat.
Han sprang af cyklen, og greb vognmandens medhjælper i armen. – Hvor skal De hen med de papkasser? – På lossepladsen, selvfølgelig!”

Men Højberg sørgede for, at historien fik en ”happy end”. Glaspladerne blev i stedet for kørt til Arkivet på loftet af ”Den gule Skole” på Volden, til stor glæde for alle i dag.

Kalundborg Lokalarkiv har indkøbt en scanner, så vi i dag, selv kan fremstille digitale billeder og papirbilleder af de gamle glasplader.
På de følgende sider vil vi vise eksempler på scanninger. Vi synes de har en rigtig god kvalitet, og glæder os til at få scannet og “fremkaldt” endnu flere af de gamle glasplader.